Tukiliiton kunta- ja aluevaalitavoitteet 2025

Alue- ja kuntavaaleissa valittavat päättäjät ratkaisevat, miten muuttunutta lainsäädäntöä sovelletaan. YK:n vammaissopimusta ei voi rikkoa säästämällä, sillä se tulee liian kalliiksi.

Aluevaalit ja kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 13.4.2025. Äänestämällä vaikutat siihen, ketkä päättävät tärkeistä, jokaisen arkea koskevista asioista seuraavat neljä vuotta.

  • Aluevaaleissa valitaan valtuutetut aluevaltuustoihin, jotka vastaavat hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä.
  • Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kuntien valtuustoihin, jotka päättävät kunnan toiminnasta ja taloudesta.

Kokoamme näille sivuille Tukiliiton vaalimateriaalia molempiin vaaleihin: vaalitavoitteemme, kysymyksiä ehdokkaille ja kysymyksiin liittyvää taustatietoa.

Lisäksi olemme käynnistäneet vetoomuksen hyvinvointialueille. Allekirjoittamalla vetoomuksen olet mukana sanomassa SEIS uuden lain vesittämiselle – KYLLÄ vammaisten nuorten itsenäistymiselle.

Kuntavaalitavoitteet

  • Oppimisen ja koulunkäynnin tukea koskeva sääntely on uudistettu perusopetuslaissa. Tukisääntely korostaa voimakkaasti ryhmäkohtaisten tukitoimien ensisijaisuutta. Kunnan tulee kuitenkin varmistaa, että kaikki oppilaskohtaista tukea tarvitsevat lapset saavat sitä viivytyksettä. 
  • Tarvittaessa päätös oppilaskohtaisesta tuesta tulee tehdä ennen koulun tai esiopetuksessa aloittamista. 
  • Jatkossakin on varmistettava, että vammaiset lapset saavat kouluun oman avustajan, jos se on yksilöllisten tarpeiden mukaista. Tämä on lapsen subjektiivinen, määrärahoista riippumaton oikeus ja kunnan ehdoton velvollisuus! 
  • Oikeuskäytännössä ja laillisuusvalvojien kannanotoissa on katsottu, että avustamisen tarve on aina arvioitava yksilöllisesti. Kategoriset linjaukset, joiden mukaan henkilökohtaisia avustajia ei myönnetä, ovat lainvastaisia. 
  • Riittämätön tuki ei saa olla perusteena sille, että lapsen perus- tai ihmisoikeudet eivät toteudu esi- tai perusopetuksessa esimerkiksi siten, että häntä rajoitetaan tai että koulupäiviä lyhennetään puutteellisten resurssien vuoksi. 
  • Tukea tulee saada sekä koulunkäyntiin, kuten sosiaalisiin suhteisiin ja siirtymiin, että oppimiseen. 

Aluevaalitavoitteet

  • Asumisen tuen palvelut tulee järjestää yksilöllisten tarpeiden mukaan.
  • Jokaisella on oikeus osallistua omien palveluiden suunnitteluun ja päätöksentekoon.
  • Asumispalveluja ei voi kilpailuttaa. Kenenkään elämä ei ole myytävänä.
  • Jokapäiväistä elämää turvaavat palvelut eivät voi olla säästökohteita.
  • Lasten asuminen on turvattava lapsuuden kodissa, vaikka palveluiden tarve olisi 24/7.
  • Asumispalveluita ei saa keskittää keskuskuntiin – uuslaitostuminen on estettävä.

Anna ääni lapselle

Anna ääni lapselle -kampanjalla haluamme varmistaa, että kuntien ja hyvinvointialueiden tulevilla päättäjillä on riittävästi tietoa, keinoja ja esimerkkejä tavoista, joilla lasten ja nuorten tulevaisuudesta ja tästä päivästä voidaan huolehtia. Tukiliitto on mukana Lastensuojelun Keskusliiton (LSK) koordinoimassa kampanjassa, yhdessä yli 40 lapsi- ja perhejärjestön kanssa. (Linkit vievät LSK:n sivustolle.)

Poliittisesti sitoutumaton kampanja tarjoaa tietoa ja tapoja vaikuttaa lasten ja nuorten puolesta. Alueilla ja kunnilla on hallussaan avaimet lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin. Kestävä tulevaisuus kaikille syntyy vain, kun pidämme hyvää huolta lapsista ja nuorista.

Ehdokas: sitoudu Anna ääni lapselle -ehdokkaaksi. Äänestäjä: pyydä ehdokastasi sitoutumaan.

Testaa tietosi lasten asioista Anna ääni lapselle -tietovisassa.

Äänestä ja tue läheisesi äänestämistä

Suomessa kehitysvammaisilla henkilöillä on äänioikeus kuten muillakin täysi-ikäisillä kansalaisilla, ja oikeus saada tarvittaessa apua äänestämiseen. Helmikuun aikana 2025 julkaisemme Tukiviestin verkkolehdessä juttuja vaaleista ja kansalaisuudesta – myös äänestämisen tukemisesta.